Mire figyeljünk, ha jön a fagy!

A zimankó minden télen beköszönt. Ha akarjuk, ha nem. Ez pedig nem tesz jót az elektromosan nyíló kapujainknak. No de egy icipici odafigyeléssel minden megoldható.

Normál esetben a kertkapu-mozgatók minden probléma nélkül működnek akár -25ºC hidegben is. Az esetleges hibákat inkább a kapuk nem megfelelő kivitelezése okozza.

Sokszor hívnak olyan hibákhoz (főleg szárnyas kapuknál) ahol a kapumozgató automatika nem vagy csak részlegesen nyitja az egyik vagy mindkét szárnyat. A helyszíni hibafeltárás elég gyorsan kiderül, hogy a kapuoszlopok a fagy hatására elmozdulnak (nem megfelelő mélységű alapozás, vagy a kapuoszlop nincs egybe betonozva a kerítés alapjával, esetleg nincs bevasalva) így az oszlop a forgáspontokkal együtt valamely irányba elmozdul és a kapu szorulni kezd.

Tolókapuknál is hasonló hibák fordulhatnak elő. Külön mozoghat a motortartó és a kapu betonozása, és a meghajtó fogaskerék összeszorulhat a fogasléccel.

A megfelelően méretezett és felszerelt kapumozgató automatika a legnagyobb hidegekben is biztonságosan szolgálja a kényelmünket.

A KAPUMOZGATÓ NEM HÓTOLÓ! Bármilyen erős a kapumozgató meghajtásunk, ha hosszútávon akarjuk használni akkor sajnos ki kell szállnunk a jó meleg autóból, és el kell takarítanunk a havat. A kapumozgató motort is tisztítsuk meg, ne fagyjon rá a hó, mert az felesleges kopásokat, hibákat okozhat. Ugyan ez a helyzet, ha ónos eső esik, főleg azon karos kapumozgatóknál okozhat gondot melynek mozgó részei szabadon vannak. Az ilyen mozgatóknál, ha a jeget nem takarítjuk le, jó esetben a motor el sem indul, ha mégis, a vízlehúzó-gyűrű, azaz szebbik nevén szimering, végérvényesen károsodik és cserére fog szorulni.

Foglalkozzunk úgy a kapumozgató automatikáinkkal mint az autónkkal. Azzal sem indulunk el, ha havas és jeges, az út és mondjuk, nem látunk ki belőle. Ápoljuk, tisztítsuk meg és abban az esetben bizton állíthatom, hogy hosszútávon fogja a kényelmünket szolgálni.