Sajnos a legjobban karbantartott garázskapuknál és kapumozgatóknál is előfordulhat meghibásodás. Az alkatrészek kopnak, idővel elhasználódnak, a rugók elfáradnak, eltörnek. Balesetek is előfordulhatnak: kapulap összetörik, letolatunk egy fotocellát, nekimegyünk a kertkapunak stb.

Szakszerű karbantartással a hibák nagy része megelőzhető. Magyarországon sajnos a lakosság körében nem jellemző az időszakos karbantartások igénybe vétele, még ipari környezetben sem. Legtöbbször már csak akkor hívnak bennünket, amikor már a kapu nem nyílik, vagy nem csukódik, amikor a görgő kockásra kopott stb.

Tervezett karbantartásokkal a legtöbb bosszantó hiba elkerülhető. A lakossági kapukat évente célszerű lenne karbantartani, amivel a garázskapunk, automata kertkapunk élettartamát jelentősen meg tudjuk növelni. Ipari környezetben negyedéves karbantartási ciklust szoktunk javasolni. Egy 13 pontos ellenőrzési lista alapján felmérjük a kapu állapotát, az azonnal elvégezhető javításokat megcsináljuk és javaslatot teszünk az élettartam meghosszabbításához szükséges javításokra, vagy alkatrész cserékre.

Ahogy a garázskapunk öregszik, 10-12 év környékén sajnos számítanunk kell a kiegyensúlyozó rugók fáradásos törésére. Kisebb kapukon egy, nagyobbakon akár három-négy ilyen rugó is található. Általában a nyílás felett helyezkednek el egy tengelyre felfűzve, de lehet, hogy a kapu vasalatának végén találjuk meg őket. Ha a kapunk húzórugós kivitelű, akkor a rugókat a függőleges vasalatban, vagy a vízszintes vasalat felső részén találjuk. Ha kapunkat 2000 után vásároltuk és torziós rugókkal működik, akkor alap felszereltségben, úgynevezett rugótörés biztosítást is kaptunk hozzá (2000-től kötelező tartozék). Ez a szerkezet azt a célt szolgálja, hogy rugótörés esetén megakadályozza a kapulapok lezuhanását. A rugó eltörését észre fogjuk venni, hisz nagy robajjal jár, szerencsére általában a kapu zárt állapotában törik el, ha a hangot nem is halljuk csak azt érzékeljük, hogy a kapu nem nyílik. Ha mégis nyitott állapotban törne el a rugó, vagy valahol a kapu mozgása közben és a kaput nem tudjuk mozgatni kézi erővel sem, SOHA NE PRÓBÁLJUK MEG A KAPUT LEENGEDNI. AZONNAL HÍVJUNK SZAKEMBERT, MERT A SZAKSZERŰTLEN MUNKAVÉGZÉS SÚLYOS BALESETET IS OKOZHAT! A kapulapok súlya akár 100-120 kg is lehet kapu, mérettől függően. A lecsapódó kapu csúnya balesetet okozhat. Minden típusú kapuhoz tudunk rövid határidővel új rugót gyártatni, és beszerelni.

A távirányítók sem örök darabok, elkopnak, elhasználódnak idővel. Távirányítók cseréjét azonnal, vagy nagyon rövid, egy-két napos határidővel meg tudjuk oldani, márkafüggetlenül.