Az életünk minden területére így a kaputechnikába is begyűrűznek az okos-telefonok vagy más okos-készülékek.

Évekkel ezelőtt újdonságnak számítottak a GSM vevők melyek segítségével egy telefonhívással tudjuk nyitni a garázskapunkat, kertkapunkat vagy a társasház garázs vagy udvari bejáratát. Nagyon praktikus megoldás főleg társas-házaknál hisz nem kellett minden lakónak külön-külön táviránytót vásárolnia elég volt egy ilyen GSM vevőt megvennie közösen a társasháznak, egy feltöltős SIM kártya segítségével egy telefon hívás és már nyílott is a garázskapu vagy társasház bejárata. Mivel olyan beállítás is lehetséges, hogy csak a SIM kártyán tárolt telefonszámokról működjön, ki lehet zárni az illetéktelen behatolásokat is.

A GSM vevő működik bármilyen mobiltelefonnal hisz csak hívni kell a megadott számot és nyílik a kapu.

De a technika rohamosan fejlődik a telefonok egyre okosabbak és a nagy gyártók egymás után mutatják be a nagy szakmai kiállításokon a saját új okos-telefonnal működő kapunyitó készülékeiket.

Hazaérkezik a család, nem kell keresgélni a távirányítót, a Bluetooth-on működő kapunyitónk felismeri a telefonunkat és nyílik a kapu, csak be kell állnunk az udvarba vagy a garázsba. Nem kell a gyereknek kapukulcsot másoltatni, vagy távirányítót adni a rendszer felismeri a gyermekünk okos-telefonját, és amikor a kapu közelébe ér már nyílik is a kapu.

Még mielőtt valaki azt vetné a szememre, hogy én olyan forgalmas helyen lakom, hogy ötvenszer megyek el naponta a kapum előtt akkor mindig ki fog nyitni?
Természetesen rengeteg beállítási opció van: a fent említett teljesen automata mód, megnyitjuk az applikációt és azon keresztül adunk nyitási parancsot, tudunk másnak is adni belépési engedélyt akár meghatározott időpontra vagy idő intervallumra, és természetesen ezt bár mikor vissza is vonhatjuk

Összegezve: a technika fejlődése töretlen, minden a felhasználók kényelmét szolgálja, lassan de biztosan kapuink nyitását is a telefonunkra hagyhatjuk.