Nyíló kapuk

 

Nyílókapuk szerkezetükben, anyagukban eltérhetnek de működési elvükben nem. Egy vagy két szárny, jó esetben állítható esetleg csapágyazott forgáspontokon, befelé vagy kifelé nyílva.

Az automatizáció viszont nagyon hely függő, nagy különbségek lehetnek látszólag két egyforma kapu motorizálásában.

KÉRJEN INGYENES HELYSZÍNI FELMÉRÉST, VAGY AJÁNLATOT AZ ALÁBBI GOMB MEGNYOMÁSÁVAL!

 

A kapu szárnyak a kapuoszlopok mely részére vannak telepítve?

a./ a kapuszárnyak forgáspontjai a kapuoszlop belső síkjától mérve ∼ 13 cm-en belül vannak: ebben az esetben a “hagyományos” úgynevezett sonkás ( a formájából adódóan hívják így ) kapumozgatók építhetőek be, figyelembe véve a kapuszárny vagy szárnyak méretei. A mozgatók a méretüknél fogva behatárolt méretű kapuszárnyat tudnak mozgatni ez 1,8 m-től akár a 6 m-ig.

 

b./ a kapuszárnyak forgáspontjai a kapuoszlop belső síkjától mérve ∼ 13 cm-en kívül vannak: némely ” sonkás ” szárnyas kapumozgatóval akár 15 cm benyúlás is elérhető, de ez felett már csak az úgynevezett csuklókaros kapumozgatók tudják kinyittani a kapunkat. Ezen motorok a kapu oszlopok mögött helyezkednek el a nyílásban zárt állapotban csak a keskeny karok látszódnak. Kovácsoltvas kapuknál is alkalmazható a benyúlás méretétől függetlenül mert nagyon esztétikus mivel a kapuszárny mögött szinte láthatatlan. A szélességi méretek itt is akár a 6 méteres kapunyílást is elérhetik.

 

c./ Egyáltalán nem akarjuk hogy látszódjon a kapumozgatónk! Ekkor jönnek a földbe süllyeszthető kétszárnyú kapumozgatók. Ha ilyen automatikát szeretnénk előre kell gondolkodnunk.  A kapumozgató egy kéthéjú szerkezet aminek a külső háza ami a csapadékvíz elvezetésről gondoskodik az elvezető drén csövekkel együtt a kapu alapjába kerül bebetonozásra a kapu forgáspontja alá. Ekkor kerülnek be az vezetékek védőcsövei is, melyeket minden esetben vastag lépésálló ( szilemon cső ) védőcsövek alkotnak. Ezek  csövek nem törhetnek meg, hisz akkor a telepítésnél nem tudjuk a villany vezetékeket belehúzni és így meghiúsulhat az automatizálás. Amikor a beton megkötött, készen vannak az oszlopok leburkolva ekkor kerül be a belső része a motorizációnak ami a kapu mozgatásáért felel. Ez a mechanika egy kis karral kapcsolódik a kapunk aljához és ezen keresztül végzi a mozgást.

Ne válasszunk saját magunk kétszárnyú kapumozgató elektronikát, bízzuk szakemberre aki a helyszíni felmért adatok alapján biztosan a megfelelő méretű automatikát fogja nekünk ajánlani, és így elkerüljük a felesleges pénzkidobást vagy az alul méretezésből adódó kellemetlenségeket. A kapunk gyártója meg fogja tudni mondani nekünk, hogy hány kilogramm az elkészült kapu így a kapott adat alapján már megfelelő automatikát tudunk választani. Nagyon fontos, hogy ne felejtsük el a biztonsági berendezéseket ( fotocellák ). A kapu nyílásába mindenképpen szükséges fotocellát elhelyezni így a kapu nem tud rázárni az autónkra vagy rosszabb esetben a gyermekünkre aki épp a bicikliét tolja ki. Ha nagy forgalmú helyen lakunk akkor szükség lehet további fotocella pár elhelyezésére is a belső oldalon ( mint a felső képen is látszik ). Erre azért van szükség ha nem tudunk kihajtani egyből az utcára és beljebb állunk meg mint a kapu síkja a kapu ne csukódjon ránk vagyis az autónkra. Forgalmas helyeken szükség van figyelmeztető villogó lámpára is, hogy a közlekedő gyalogosok felfigyeljenek a kihatásra.

Rengeteg kiegészítővel fel tudjuk szerelni az automatikánkat amik segítik a napi felhasználást: Kulcsos kapcsoló, Kód tasztatúra, Rádiós nyomógomb és akár  a mobil telefonunkkal is tudjuk nyitni a kapunkat.

Kérjen kivitelezési ajánlatot szárnyas kapujának motorizációjára: